Κολπική Μαρμαρυγή
Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;
Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 ασθενείς πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, κυρίως λόγω της γήρανης του πληθυσμού.
Στην αρρυθμία αυτή, οι κόλποι χτυπούν ιδιαίτερα γρήγορα, χαοτικά και πλήρως άρρυθμα, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται οργανωμένη και αποτελεσματική συστολή τους. Ως συνέπεια της αρρυθμίας, οι ασθενείς ενδέχεται να παραπονιούνται για συμπτώματα αλλά κυρίως καθίστανται ευάλωτοι στην εμφάνιση επιπλοκών όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια.
Με κριτήριο τη διάρκεια των επεισοδίων, η κολπική μαρμαρυγή ταξινομείται στις εξής βασικές κατηγορίες:
– Παροξυσμική: με μέγιστη διάρκεια επεισοδίων έως 7 ημέρες.
– Εμμένουσα: με διάρκεια επεισοδίων μεγαλύτερη από 7 ημέρες.
– Μακροχρόνια εμμένουσα: συνεχής κολπική μαρμαρυγή διάρκειας άνω του ενός έτους.
– Μόνιμη: στις περιπτώσεις αυτές έχει γίνει αποδεκτό ότι ο ασθενής παραμένει μόνιμα σε κολπική μαρμαρυγή και δεν γίνεται πλέον προσπάθεια ανάταξης της αρρυθμίας.
Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν σε κολπική μαρμαρυγή;
Αν και η αιτία της κολπικής μαρμαρυγής παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, έχουν εντοπιστεί κάποιοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Ο κυριότερος από αυτούς είναι η ηλικία, καθώς η αρρυθμία αυτή παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:
– η υπέρταση
– η παχυσαρκία
– ο διαβήτης
– το σύνδρομο υπνικής άπνοιας
– ποικίλα καρδιολογικά προβλήματα (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθεια)
– ο υπερθυρεοειδισμός
Όσοι περισσότεροι παράγοντες συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα του να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή κάποια στιγμή της ζωής του.. Επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να πυροδοτηθούν από παράγοντες που
σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου και η έντονη κόπωση.
Συμπτώματα
Ορισμένοι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή αναφέρουν έντονα συμπτώματα, ενώ άλλοι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, ενδέχεται να μην την αντιλαμβάνονται καν! Τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιασθούν ως φτερούγισμα στην καρδιά, αίσθημα ότι η καρδιά χτυπά γρήγορα και άρρυθμα, αλλά και ως ζάλη, κόπωση, εφίδρωση και ενίοτε ως δυσφορία στο στήθος.
Στις μέρες μας, η αρρυθμιολογία δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των συμπτωμάτων είτε με φαρμακευτική θεραπεία είτε με επεμβατική αντιμετώπιση (κατάλυση).
Τρόποι ανίχνευσης
Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί αρχικά να γίνει με ένα απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα στο οποίο καταγράφεται ο ρυθμός της καρδιάς. Η τεκμηρίωση της κολπικής μαρμαρυγής είναι απαραίτητη προκειμένου ο θεράπων ιατρός να χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία, πρωτίστως την αντιπηκτική αγωγή, για την πρόληψη ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ωστόσο, η ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Ο εντοπισμός της συχνά είναι ιδιαίτερα δύσκολος, είτε σε ασθενείς που παρουσιάζουν σπάνια επεισόδια παροξυσμών, είτε σε όσους δεν εμφανίζουν συμπτώματα στη διάρκεια της αρρυθμίας (σιωπηρή κολπική μαρμαρυγή). Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να βοηθήσει μία μεγαλύτερης διάρκειας -τουλάχιστον 24 ωρών- καταγραφή του ρυθμού της καρδιάς (Holter ρυθμού).
Επικοινωνία
Εάν επιθυμείτε να κλείσετε ραντεβού μέσω email, σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τον αριθμό του τηλεφώνου σας για να επιβεβαιώσουμε το ραντεβού σας.
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Βουτσινά 68, Πλατεία Δημοκρατείας (3ος όροφος), πλησίον Μετρό
Χολαργός, Τ.Κ. 155 61
Ώρες ιατρείου
Δευτέρα 15:00-21:00
Τρίτη 15:00-21:00
Τετάρτη 15:00-21:00
Πέμπτη 15:00-21:00
(κατόπιν ραντεβού)
ΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ